FONTALBA A NÚRIA

10 de juliol de 2011

SORTIDA: Bordils (Plaça Onze de setembre / Ajuntament) a 2/4 de 8 del matí.
ACCÉS: Bordils – Ribas de Freser – Queralbs - Fontalba. (amb vehicles propis)
LOCALITZACIÓ: Ripollès.
RECORREGUT A PEU: Fontalba – Núria (veure descripció)
DURADA: unes 2 hores el matí i 2 hores a la tarda.
ESMORZAR I DINAR: Es pot optar per portar esmorzar i dinar o bé portar l’esmorzar i per dinar anar al self-service de Núria.

DESNIVELL: uns 150 metres de desnivell acumulat.
DIFICULTAT: Baixa. Edat recomanada: +4 anys.
INSCRIPCIONS: No és necessari.


DESCRIPCIÓ:
Val la pena, abans d’endinsar-nos en la ruta pròpiament dita, badar i gaudir de la magnífica vista que es contempla des del turó de la collada. Així, al nord tenim les muntanyes que tanquen la Vall de Núria, amb el majestuós Pic de Noufonts, a l’oest el Puigmal, que sembla a tocar, al sud el Taga i la Vall de Ribes, i a l’est els pics imponents del Torreneules i el Balandrau.
El nostre camí de sortida és força clar, ja que el seu recorregut és prou evident des d’on ens trobem, la Collada de Fontalba, seguint les marques blanques i grogues del P.R. Travessarem pel prat que tenim davant nostre i veurem a mà esquerra la via de pujada al Puigmal, pel Cim de la Dou. En poca estona passarem dos torrents que recullen les aigües del Puigmal, fins arribar al Torrent de Fontalba, que obre una vall que s’exten cap el Riu de Núria, on cau espectacularment per un dels salts d’aigua que es poden contemplar des del cremallera o pel camí de peregrins que puja des de Queralbs.
Ara canviarem el sentit del nostre caminar, entrant en un bosc de pi roig i negre, que en lleugera pujada arriba a una carena sota el Roc de la Fita, trobant-nos pràcticament a la meitat de l’excursió, amb les restes d’una antiga construcció i un pedró amb una creu.
La vista d’aquest punt sobre les Gorges de Núria i les Roques de Totlomón impressiona, perquè queden molt avall, tenint al davant nostre, però a la llunyania, l’alberg del Pic de l’Àliga, que amaga al seu darrere la Vall de Núria, i a la dreta el Pic del Torreneules i les torrenteres que alimenten el Freser. A partir d’aquí, el camí va pujant i baixant de forma moderada, enlairat sobre el bosc, passant per una petita tartera, fins trobar el Torrent de Gombrén, des d’on tenim una bona vista, a la riba contrària de la vall, del Torrent de Fontnegra, que separa el Pic de l’Àliga i el Torreneules.
En aquest punt pugem lleugerament per arribar a un collet, que ja ofereix una àmplia panoràmica aèria de la Vall de Núria, i on comença la baixada més decidida de la ruta i en algun tram trencada, amb pedres soltes que fan parar atenció al nostre caminar, entrant primer a un bosc i desprès a una zona oberta, que ens duu a una cruïlla de camins, on deixem a mà dreta el G.R. 11, que baixa a Queralbs pel Camí Vell. Seguint els senyals blancs i vermells trobem la Creu d’En Riba i el seu mirador, per entrar definitivament a la Vall de Núria, per la riba esquerra del llac, passant per l’ermita de Sant Gil, la zona d’esbarjo de la Font del Dr. Bassols i d’aquí a la resta d’edificis, recentment renovats i modernitzats.
La tornada obre tres possibilitats, una és desfer el camí recorregut, l’altra és baixar en el tren cremallera, inaugurat el 1.931, únic a tot l’estat, en un trajecte espectacular que en poc menys de 30 minuts ens porta a l’estació de Queralbs, i la tercera es fer el Camí Vell, seguint les marques del G.R. 11, passant en un o altre cas per les Gorges de Núria i baixant a Queralbs. Les dues darreres opcions tenen l’inconvenient que caldrà que els conductors dels vehicles hauran d’anar necessàriament a Fontalba per recollir-los i baixar a Queralbs. També és cert que la tercera opció probablement no serà adequada tractant-se d’una excursió que definim com a senzilla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada