EL PUIG CARGOL (Les Gavarres)

Diumenge, 23 d’octubre de 2011

SORTIDA: Bordils (Plaça Onze de setembre / Ajuntament) a les 8 del matí.
ACCÉS: Bordils – Vall-llobrega.
LOCALITZACIÓ: Baix Empordà

RECORREGUT: Vall-llobrega – Sta. Maria de Bell-lloc - Castell de Vila-romà - Puig Cargol (365 m.) - Can Ribot – Saplà de ses Bruixes – St. Mateu de Vall-llobrega – El Raval de dalt – Vall-llobrega.
DURADA: unes 4 hores més les parades.
DESNIVELL: uns 320 metres de desnivell acumulat.
DIFICULTAT: Baixa.

INSCRIPCIONS: No cal inscriure’s

DESCRIPCIÓ:
Aquesta ruta no té cap dificultat. Estem en una zona de transició entre la plana marítima i la muntanya, entre el món urbà i el rural, entre la vida moderna i el record de temps antics. Passarem per indrets emblemàtics com : Sta. Maria de Bell-lloc, el castell de Vila-romà que es va edificar al segle XI o XII. És de planta regular i està format per dues estructures concèntriques. Va ser destruït per les tropes napoleòniques durant la guerra de la Independència, per les runes de l’antiga església de St. Mateu de Vall-llobrega, tot enmig d’un ambient boscós i tranquil, i més si pensem que estem a uns pocs quilòmetres de la Costa Brava.


SOBRE EL BAIX EMPORDÀ:
El paisatge del Baix Empordà, que tantes lloances rep, està condicionat per diferents aspectes. Un d’ells i dels més importants és el massís de Les Gavarres. Aquest massís no destaca pas per la seva alçada, doncs en el seu punt més alt arriba pels pèls als 500 metres, si no pels paisatges que crea, en el propi massís, en la seva transició cap a zones més agrícoles i amb els petits poblets enclavats a les seves darreres estribacions.
Passejar-hi és un plaer, pels que sempre ens sentim orgullosos de la nostra terra, tot i que els excursionistes més agosarats no la tinguin en compte per considerar-la poca cosa. Ells s’ho perden. Si voleu conèixer una mica millor la vida que s’hi desenvolupava fins no fa masses anys, totalment lligada a les feines del bosc, feu-vos amb algun exemplar de la revista Gavarres, una autèntica joia de l’antropologia feta amb rigor i amb estima. (extret del bloc d’en xavi: http://elblocdenxavi.wordpress.com/tag/les-gavarres/)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada