Andorra (Ensagents i Pic alt del Cubil)Cap de setmana, 27 i 28 de juliol de 2019


SORTIDA: Bordils (Plaça Onze de setembre / Ajuntament) a les 17:00 de la tarda del divendres 26 (opcionalment, sortida de Bordils el dissabte dia 27 a les 5 del matí.
ACCÉS: Bordils a Andorra amb vehicles propis.
LOCALITZACIÓ: Andorra.
RECORREGUT: Veure descripció.
DURADA: Veure descripció.
DESNIVELL:  Veure descripció.
DIFICULTAT:  Alta.
INSCRIPCIONS: Cal inscripció prèvia per tal de poder fer la reserva de l’allotjament (probablement en apartament o en hotel a raó de dues nits amb mitja pensió). Caldrà doncs enviar un correu a atleticbordils@gmail.com i indicar nombre de les persones que hi assistiran i, en el seu cas, si es prefereix habitació individual o doble. Imprescindible respondre abans de diumenge dia 21 de juliol.DESCRIPCIÓ:


Visita als Cortals d’Encamp que pertanyen a la parròquia del mateix nom a la zona centre-est d’Andorra. Es fa la pujada al pic d’Ensagents situat a prop del Circ de Pessons, passant per la cresta del Gargantillar que fa de frontera amb la Vall de Madriu.
Es planteja l’alternativa de fer una ruta similar pujant per l’Alt de Griu i no per les crestes del Gargantillar ja que és una zona de terreny pedregós on s’ha de grimpar i no tota la gent s’hi sent còmoda.
També es farà la pujada pic Alt del Cubil a la mateixa vall dels Cortals d’Encamp. Aquest pic dona una visió des del nord dels pic fets el dia anterior, la zona de Grau Roig i el Circ de Pessons, juntament amb la vall dels Cortals d’Encamp.

Dissabte: volta a Ensagents

Opció A:
itinerari: els Cortals d'Encamp (1880) - encreuament a Ensagents - coma dels Llops - canal Gran - crestes del Gargantillar - collada de Pessons (2775) - pic d'Ensagents (2857) - estanys d'Ensagents - refugi d'Ensagents - els Cortals d'Encamp (1880)
distancia: 13 Km
desnivell: 1300 m
durada: 7-8 h
recorregut:
Comencem l'itinerari a la carretera dels Cortals d'Encamp. Seguim uns metres per la pista de terra i la deixem ràpidament per agafar un camí a la dreta, ens trobem al punt d'inici del camí d'Ensagents. Caminem per l'interior d'una bonica pineda de pi negre i deixem a l’esquerra el camí del Bosc de Campeà. Seguim pel bosc fins a la Pleta de Baix i agafem el camí de la dreta en direcció al riu per travessar-lo pel Pas de la Clau. El camí va girant a l’est per la solana de la coma dels Llops i passant pel Meligar, zona d’aiguamolls o estanys temporals, que ens porta a la Canal Gran per ascendir al Gargantillar.


Ja som a la zona de separació amb la vall de Madriu, seguim la carena suau per una banda i vertical per l’altra, fins just passat el Pic dels Llops que es torna pedregós. Una fàcil grimpada i superem la cresta que ens portarà a la collada de Pessons, on enllacem amb el camí amb marques vermelles del sender de l’Ossa. Seguim tota l’estona aquesta ruta que ens portarà passant per la carena al pic d’Ensagents (2857).


Tornem enrere per retrobar el camí que porta de baixada al refugi d’Ensagents amb la visió a banda i banda dels estanys i les basses d’Ensagents. Passat aquest punt entrem al bosc de la solana i baixem fins a la Pleta de Baix on enllacem amb el camí de pujada i tornem al punt de sortida.

Opcio B:
itinerari: els Cortals d'Encamp (1880) - bosc de Campeà - collada d’Entinyola - alt de Griu (2876) - estanys d'Ensagents - pic d'Ensagents (2857) - collada de Pessons (2775) - refugi d'Ensagents - els Cortals d'Encamp (1880)
distancia: 12 Km
desnivell: 1250 m
durada: 7-8 h
recorregut:
Comencem l'itinerari a la carretera dels Cortals d'Encamp. Seguim uns metres per la pista de terra i la deixem ràpidament per agafar un camí a la dreta, ens trobem al punt d'inici del camí d'Ensagents. Caminem per l'interior d'una bonica pineda de pi negre i prenem a mà esquerra el camí del Bosc de Campeà. El camí va seguint pel bosc, primer en inclinació forta i llavors més suau, tota la carena, primer amb tendència a la dreta i llavors fort a l’esquerra fins assolir la collada d’Entinyola. En sortir del bosc hem passat per l’esquerra del pic de l’Aspra encara que es pot assolir per la carena i continuar fins a la collada d’Entinyola. Emprenem la pujada a l'Alt del Griu (2876), flanquejant a mitja alçada l'ample carena, sempre pel vessant Nord. Anem seguint fites i traces de sender que ens porten fins al cim, que és un munt de blocs granítics, voltats d'un prat alpí entapissat de flors força vistoses i pedres escampades aquí i allà: una talaia privilegiada sobre el sector SE del Principat d'Andorra.


Retornem a la collada d’Entinyola i per un llom cobert de blocs de granit i nerets baixem en direcció al segon estany d’Ensagents. Continuem seguint les traces de camí que ens condueixen cap a un vessant força inclinat i herbós fins passar per entre els dos estanys. Seguim direcció sud i enllacem amb el camí de pujada que ens porta a la zona dels Pessons. Girem a l’esquerra en arribar a la carena i en tendència a l’est assolim el cim d’Ensagents (2857). En front tenim el pic Alt del Cubil enllaçat per una carena rocosa no gens fàcil i que es farà el diumenge.


Retornem per on hem vingut i seguim la carena en direcció sud fins a la collada dels Pessons, on girem a l’oest per un terreny herbat i pedregós que, amb pendent constant, ens portarà al refugi d’Ensagents, passant pels petits estanys del mateix nom enmig de nerets i blocs granítics. Deixem la clariana on hi ha el refugi, entrem al bosc on la vall es va eixamplant, i entrem en una extensa zona de mulladius on el terreny es torna fangós. Flanquegem per sota el pic de l’Aspra i seguint el riu enllacem amb el camí de pujada, després d’haver passat la cruïlla del camí de la Solana d'Ensagents i el camí de la coma dels Llops, i tornem al punt de sortida.

Diumenge: pic Alt del Cubil

Itinerari: Estació intermitja del Funicamp (2083) - riu de les Deveses - pleta d'Emportona - mellegar d'Emportona - pic Alt del Cubil (2833) - estació intermitja del Funicamp (2083)
distancia: 7 Km
desnivell: 750 m
durada: 4 h
recorregut:
Comencem l’itinerari just abans d’arribar a l’estacio intemitja del Funicamp, per un camí força ampla que porta direcció est al collada d’Enradort, tot seguint el riu de les Deveses. Quant la vall es fa ampla i gira a sud, la seguim fins a la pleta d’Emportona per on anirem remuntant, i sempre per l’esquerra, fins assolir el mellegar d’Emportona. Ja en forta pendent entre pedregars i zona herbada, anem a trobar el coll i l’avantcim. Per la dreta voregem uns grans blocs i per un corredor superem un collet que ens portarà al cim de l’Alt del Cubil (2833). La tornada la fem pel mateix camí.Dissabte (Ruta A i Ruta B)
Dimenge
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada