Sant Aniol d'Aguja (Garrotxa)

Diumenge, 14 de febrer

SORTIDA: Bordils (Plaça Onze de setembre / Ajuntament) a les 7:00 del matí.
ACCÉS: Bordils a Sadernes.
LOCALITZACIÓ: Garrotxa
RECORREGUT: Sadernes – El Gomarell – Sant Aniol d’Aguja (visita guiada a l’ermita i al refugi – cal portar lot o frontal) – Salt de la Núvia – Feixa Llarga – La Quera – Pont d’en Valentí – Sadernes. Opcionalment, qui vulgui es podrà quedar a dinar a l’Hostal de Sadernes (caldrà inscripció).
DURADA:  unes 7 hores aproximades incloses les parades. 5 hores de caminar.    

DESNIVELL: uns 500 metres de pujada i 500 de baixada.
DIFICULTAT:  Baixa-mitjana. 17 km.
INSCRIPCIONS: Cal inscripció si s’opta per dinar a l’hostal de Sadernes ja que caldrà reservar. La inscripció cal fer-la fins del dijous dia 11 trucant al 972491084 (Narcis).

DESCRIPCIÓ:

L'ermita de Sant Aniol d'Aguja es troba al final de la vall on neix el riu Llierca. L'església ha sofert en el decurs del temps moltes modificacions que han desfigurat la seva primitiva fàbrica romànica, tot i que encara conserva la planta. La nau original és de volta de canó, allargada en època posterior per la banda de ponent, on hi trobem la porta d'ingrés, que fins fa poc conservava la ferramenta romànica original. Al timpà hi ha una creu esculpida envoltada per cinc boles. Per sobre la porta hi ha un ull de bou i el campanar d'espadanya d'un sol ull, construït en temps més moderns. Té un absis semicircular, decorat amb lesenes i arcs cecs típics del romànic llombard. El teulat és a dues aigües.[1]

Des de l'interior s'accedeix a la cripta anomenada Cova de l'Abat, balma subterrània formada per les filtracions de les aigües i que s'ha convertit en capella, amb un altar d'obra adossat a la pedra. Fins a 1936 hi havia un annex tardà a davant, amb coberta d'embigat de fusta, que es va enfonsar. Aquest espai forma ara un petit pati, al qual s'accedeix per una escala de pedra. La façana fou reconstruïda després de 1949 pels soldats que custodiaven la frontera. La petita, també modificada, és al centre i té un ull de bou a sobre. Al capdamunt de la façana hi ha un petit campanar de cadireta (Font: Vikipèdia).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada