RUTA CIRCULAR PER HOSTALETS D'EN BAS, FALGARS, ...


Diumenge, 2 de febrer de 2014


SORTIDA: Bordils (Plaça Onze de setembre / Ajuntament) a les 8:00 del matí.
ACCÉS: Bordils – Hostalets d’en Bas (amb vehicles propis)
LOCALITZACIÓ: Garrotxa
RECORREGUT: Ruta amb sortida a Hostalets d’en Bas i passarem per trams del Camí Ral de Vic a Olot, Camí de Sant Jaume i el GR-2, passant per Falgars i Sant Miquel de Castelló.
DURADA:  unes 5 hores.    

DESNIVELL:  uns 650 metres de desnivell acumulat.
DIFICULTAT:  Mitjana. 15 km.
INSCRIPCIONS: No cal inscriure’s

DESCRIPCIÓ:

Començant a Els Hostalets d'en Bas, s'agafa el Camí de Sant Jaume, es fa un petit desviament per anar a l'Ermita de Sant Simplici per tornar altre cop al camí.

El  Camí Ral de Vic a Olot.-
Aquesta via, d'origen romà, formava part de la “Strata Franciscà” (camí de França), que amb els seus 44 km de llargada, unia les dues ciutats travessant part de les comarques d'Osona i la Garrotxa pel Collsacabra. 
Era per tant, l’eix de comunicació bastament utilitzat tant per motius d'índole militar com econòmics, reforçant els llaços d'unió entre ambdues comarques i essent una de les vies més transitades de Catalunya  entre el segles XVI i XIX.

El tram comprès entre el Molí vell i l'Hostalot, d'uns 3,8 km, recentment recuperat, és el més espectacular de tot el recorregut, ja que per salvar el desnivell fins al grau d'Olot i permetre el pas d'animals de ferradura, en el segle XVIII,  va ser precís arranjar-lo amb una important obra d'enginyeria civil, que va dotar tot el tram d'un empedrat d'amplada variable, entre 1,80 i 2 metres, que incloïa la construcció de trencaaigües, desguassos, cunetes, marrades, talussos i ponts, dels quals el més pintoresc és el de l'Hostalot.

La Mina dels Bandolers.-
Per sobre de les Marrades i molt a prop del hostal del Grau, hi ha un corriol, que creuant primer un petit torrent i una roureda desprès, ens porta cap a un gran call natural d'uns 60 metres de llarg per 1'5 d'amplada i amb una altura variable de 2 a 4 metres, al que se l'hi havia fet una teulada natural amb branques i terra, per fer-ne un seguríssim amagatall per a malfactors i bandolers, que assaltaven les caravanes que passaven pel camí Ral.

Es deixa el Camí de Sant Jaume per anar als Salts de Grau i de Bertrans. Les aproximacions als salts són passant pel mig dels torrents, per tant si hi ha molta aigua serà difícil no mullar-se i perillós apropar-se al final del salt. En el Salt del Grau (o Sallent de Grau), hi ha una corda que permet baixar fins ben bé la punta.

Poc després es deixa el Camí de Sant Jaume per agafar el camí GR-2, passant per Sant Pere de Falgars, la Font de Pibernat, i Sant Miquel de Castelló.

Després de Sant Miquel s'agafa el camí d'Hostalets. Aquí es va baixant amb una mica de pendent fins que s'arriba a baix la carretera, on només queda un petit tram per arribar a l'inici.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada