ZONA VOLCÀNICA DE LA GARROTXA

Diumenge, 10-abril-2011

SORTIDA: Bordils (Plaça Onze de setembre / Ajuntament) a les 8:00 del matí.
ACCÉS: Bordils – Olot – Santa Pau (amb vehicles propis)
LOCALITZACIÓ: Garrotxa.
RECORREGUT: Àrea de Can Serra – Fageda d’en Jordà – Cooperativa La Fageda – Sant Miquel Sacot – Volcà Santa Margarida – Volcà (graderes) del Croscat – àrea de Can Serra.
DURADA: unes 4,5 hores.

DESNIVELL: uns 300 metres de desnivell acumulat.
DIFICULTAT: Mitjana (12,5 km. aprox.)
INSCRIPCIONS: No cal inscriure’s

DESCRIPCIÓ:

Ruta sense cap complicació. Aquest itinerari és circular i està pensat per començar-lo i acabar-lo en el mateix punt, després de visitar tres dels llocs més coneguts i atractius del Parc Natural.

La Fageda d'en Jordà
La famosa Fageda d'en Jordà és un bosc de faigs excepcional perquè creix en un terreny planer, de baixa altitud (550 m). De fet, s'assenta damunt d'una colada de lava que va emetre el volcà del Croscat, la qual ofereix un relleu accidentat, amb abundoses prominències molt característiques, que poden assolir més de 20 m d'alçada i que reben el nom local de tossols.

Sortint de la Fageda, el camí s'enfila cap al coll de can Batlle i Sant Miquel de Sacot, església de planta romànica del segle XI. D'allà baixa al pla de Sacot i pel collet de Bassols se situa al flanc sud-oest del volcà de Santa Margarida.

El volcà de Santa Margarida
Es tracta d'un volcà mixt, que tingué fases eruptives de tipus estrombolià i freatomagmàtic. Aquestes darreres són explosives, i la que va produir-se al de Santa Margarida va obrir, en esclatar, un ample cràter circular, dins del qual hi ha l'ermita que dóna nom al volcà. Tret del cràter, que és avui un prat, la resta del volcà està recobert de boscos, alzinars a solell i caducifolis mixtos a l'obaga.

L'itinerari baixa ara fins a l'Àrea de Santa Margarida, on enllaça amb l'itinerari 4 (Can Xel - Santa Pau), travessa la carretera GI-524 i coincideix amb l'itinerari 15 (grederes del Croscat) fins al trencant de can Passavent.

El volcà del Croscat
El Croscat és un volcà de tipus estrombolià i el seu con és el més gran de la península Ibèrica, amb 160 m d'alçada. És també, segons sembla, el més jove de tots. Durant anys va patir extraccions de materials volcànics al seu flanc, que han deixat un tall impressionant (grederes), que pot visitar-se seguint l'itinerari 15. Després de vorejar l'antic abocador, avui segellat, al flanc nord del volcà, el camí baixa suaument fins a l'aparcament de can Serra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada